در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت می‌بایست به این موضوع که کاشتن نهال ۲۰ درصد از کار و ۸۰ درصد دیگر نگهداری و حفاظت از آن است توجه شود.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمانه هرمزی - باقرپور معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و خراسان جنوبی با حضور در برنامه رادیویی میز خبر صدا و سیمای استان گفت: طرح کاشت مردمی کاشت یک میلیارد درخت از ۲۸ دی ۱۴۰۱ اعلام ولی به طور رسمی از ۲۰ فروردین سال ۱۴۰۲ آغاز شد؛ در این طرح قرار است که در طول ۴ سال ۱۶ میلیون اصله نهال در بخش جنگل، مرتع و بیابان، فضای سبز و زراعت و چوب در استان کاشته شود.

او افزود: در استان قبل از آغاز این طرح سه ایستگاه تولید با تولید سالانه ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار اصله نهال داشتیم که بعد از این طرح بدون هیچ اعتبار و افزایش تجهیزاتی توانستیم نهالستان‌ها را احیا کنیم؛ به گونه‌ای که در سال ۱۴۰۱، یک میلیون و هفتصد هزار اصله نهال؛ در سال ۱۴۰۲، سه میلیون و ۵۷۹ هزار اصله نهال و امسال تاکنون ۶۱۳ هزار نهال در گونه‌های مرتعی، جنگلی، بیابانی و مقدار کمی میوه‌ده تولید شده است؛ گونه‌های جنگلی بیابانی زمین و آب کمی می‌خواهد. 

باقرپور بیان کرد: از زمان آغاز این طرح بیش از ۳۳۶ پویش برگزار شده و این طرح مردمی است؛ هر یک هکتار جنگل، تولید اکسیژن برای ۱۰ نفر می‌کند. بنابراین کاشت نهال و درخت در نهایت جز سود چیزی برای جامعه ندارد؛ در بحث نظارت و حفاظت از نهال‌ها به ازای هر ۵ هزار هکتار زمین یک نیروی حفاظت وجود دارد که این آمار بسیار کم است. 

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: تولید و کاشت نهال ۲۰ درصد کار و ۸۰ درصد دیگر حفاظت و نگهداری از آن است، ما اعتبار کافی برای تأمین نیروی حفاظت به اندازه نیاز استان را نداریم بنابراین از افراد و سازمان‌هایی که که نهال را تحویل می‌گیرند می‌خواهیم در موضوع حفظ نهال‌ها تلاش کنند؛ عقیده ما این است که ۴۰ تا ۵۰ درصد از نهال‌های کاشته شده می‌بایست باقی بماند.

او عنوان کرد: اگر عرصه‌ای احیا و اصلاح می‌شود بهره‌بردار و دامدار آن منطقه باید بداند که تا ۵ سال نباید از آن منطقه برای چرای حیواناتش استفاده کند؛ عرصه مرتعی استان ۸ میلیون و چهارصد هزار هکتار است و سالانه ۷۱۹ هزار تن علوفه از این عرصه تولید می‌شود که در اختیار دامداران و بهره‌برداران قرار می‌گیرد؛ این مقدار علوفه اگر می‌خواست وارد شود اعتبار زیادی را لازم داشت بنابراین حوزه منابع طبیعی کمک بسیار خوبی به بخش‌های مربوطه می‌کند.


بیشتر بخوانید


باقرپور تصریح کرد: البته شوک گرمایی، شوک سرمایی، آفت خاک نامناسب و سایر موارد می‌تواند در از بین رفتن نهال‌ها تاثیر بگذارد، اما در نهایت بر این معتقدیم که با همکاری و دلسوزی می‌توان نهایت نگهداری از نهال‌ها را انجام داد، زیرا اعتبار منابع طبیعی محدود است و به تنهایی توان نظارتی ندارد.

با تخریب گران منابع طبیعی و درختان برخورد می‌شود 

حجت الاسلام نسائی زهان دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: در طرح کاشت یک میلیارد درخت، سهم استان ۱۶ میلیون درخت است که باید در این مورد فرهنگ سازی صورت گرفته و برای افراد نهادینه شود که همه درخت بکارند، زیرا در نهایت نفع آن را خود مردم می‌برند، سرسبزی به شهر حالت طراوت می‌دهد و افسردگی را از مردم دور می‌کند. 

او افزود: مردم و سازمان‌ها باید این موضوع را در نظر داشته باشند که بعد از گرفتن نهال از آن مراقبت کرده و به منزله فرزندشان از نهال نگهداری کنند و آن را پرورش بدهند. 

حجت الاسلام نسائی زهان بیان کرد: در سیستم قضایی اگر کسی منابع طبیعی، درختان و جنگل‌ها را تخریب کند جرم انگاری شده و مجازات برای آنها تعیین می‌شود که در این مورد پرونده‌هایی هم تشکیل شده است؛ البته ما دنبال پرونده سازی نیستیم بلکه دنبال این هستیم که جلوی افراد خاطی گرفته شود. 

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان ادامه داد: البته در استان پرونده‌های این چنینی با توجه به فرهنگ غنی بسیار کم است منتهی هر نوع گزارش در این زمینه را پیگیری می‌کنیم.

او عنوان کرد: در استان دیده نشده که مسئولین متولی امر در بحث درختکاری برای خشک شدن درخت‌ها کوتاهی کنند، گاهی اوقات تغییر کاربری، خاک نامناسب و سایر عوامل در خشک شدن نهال تأثیر دارد؛ در جا‌هایی که مثل نهضت ملی مسکن می‌بایست تعدادی درخت از زمین حذف شود، حکم جایگزین داده می‌شود تا در منطقه دیگر نهال‌کاشته شده و نگهداری شود.

حجت الاسلام نسائی زهان تصریح کرد: با مسئولین خاطی برخورد می‌شود، اما شاهدیم که یک سری از مسئولین شبانه روزی در تلاشند تا با استفاده از امکانات بهترین نتیجه را بگیرند؛ جامعه اطلاعاتی و سیستم قضایی بر عملکرد ادارات نظارت می‌کند.

رصد عرصه‌های نهالکاری در مناطق مختلف

فرهادی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: بحث نهالکاری مورد تأکید همه است و هر ساله انجام می‌شود. بنابراین همه ما مسئولیت داریم در قبال حفظ منابع طبیعی تلاش کنیم. 

او افزود: زمانی در این زمینه موفق خواهیم بود که از ظرفیت مردم استفاده کنیم و همچنین ادارات نیز همکاری لازم را در این مورد داشته باشند؛ انتظار ما این است که مردم و مسئولین بعد از کاشت درخت پیگیر تداوم حیات آن نیز باشند. 

فرهادی بیان کرد: در طی روز‌های اخیر یک سری از همکاران خود را برای رصد مناطقی که در آن نهال کاشته شده است فرستادیم که گفتند عمده درخت‌ها مشکل نداشتند؛ البته طبیعی است که درصدی خطا باشد و تعدادی از نهال‌ها خشک شود، اما این میزان اگر بیش از حد باشد باید آسیب شناسی شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: در شهر‌ها شهرداری برای فضای سبز عمومی، در خارج از شهر و در عرصه‌های منابع طبیعی نیز خود منابع طبیعی و در اراضی کشاورزی و باغ‌ها جهاد کشاورزی متولی است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.